Kl. 09.00 - Wednesday den 02. June 2010
Af Vagn Buch-Pedersen
Artikler  |   redaktion@herningbladet.dk

God kunst kræver personlighed og mod

Finn Have (tv), Preben Winther og Gerd Rathje debatterede ind i mellem livligt under censureringen af de omkring 150 værker, der var sendt ind til Kulturellens Censurerede Kunstudstilling 2010.
Finn Have (tv), Preben Winther og Gerd Rathje debatterede ind i mellem livligt under censureringen af de omkring 150 værker, der var sendt ind til Kulturellens Censurerede Kunstudstilling 2010.
Tre censorer har arbejdet sig gennem over 150 værker af meget svingende kvalitet. De udvalgte bliver vist på Kulturellens censurerede forårsudstilling, hvor der er fernisering grundlovsdag 5. juni.

– Der er nogle enkelte, som med den rigtige vejledning vil kunne komme meget videre, siger Gerd Rathje, leder af Museet for Religiøs Kunst i Lemvig, der er en af de tre censorer, der foretager udvælgelsen til årets censurerede udstilling på Kulturellen i Herning. Sammen med hende bliver billederne vurderet af landskabsmaleren Finn Have og kunstkritiker Preben Winther fra Kunstavisen. Denne onsdag skal de arbejde sig igennem de godt 150 værker, som er sendt ind til udstillingen fra et stort område. Hovedparten kommer selvfølgelig fra det midt- og vestjyske, men der er oså en indsender fra blandt andet Århus med i år.
Finn Have konstaterer, at man godt kan se på antallet og kvaliteten, at der ikke er tale om en af de store statsanerkendte censurerede udstillinger, men han mener også, at der alligevel kommer spændende ting frem.
Dejligt at mange tager livtag med kunsten
Gerd Rathje glæder sig dog ikke mindst over, at der er så mange, som tager et livtag med kunsten, og de tre censorer er også enige om, at det er dejligt at se, hvor stor genremæssig bredde, der er i det indsendte, selvom de samtidig peger på en vis ensidighed, idet værkerne for 90 procents vedkommende er malerier.
– Men selv om det stort set kun er maleri, så kan man ikke tale om, at kunstnerne dyrker én bestemt skole. Man kan se, at de har meget forskellige baggrunde for at beskæftige sig med kunst, og man kan også se, at de har en meget individuel tilgang til det, mener Gerd Rathje.
I vurderingen indgår flere forskellige elementer. For at slippe igennem nåleøjet, skal et værk have personlighed og udtryk, det skal vise, at kunstneren har en grunlæggende kunnen i forhold til at arbejde med form, farver og materiale.
–Vi kan godt se, at der er nogle, der er ganske ferme til at svinge penselen, men hvor andre måske lidt mindre teknisk ferme alligevel står stærkere, fordi de tør give sig og dermed får personlighed i værket, forklarer Preben Winther.
Livlig debat og enighed
Enkelte værker er tydligt „inspireret“ af kendte kunstnere eller af kendte værker, og dem bliver der gjort kort proces med. Andre er åbentlyst af en kvalitet, så de heller ikke skal have plads på udstillingen, men ind i mellem er diskussionen livlig, inden de tre censorer når til enighed - hvad de altidg gør.
– Men vi lægger vægt på at være konstruktive i vores kritik. Det handler jo ikke om at nedgøre nogle, som har kastet sig over en spændende fritidsbeskæftigelse. Det er også derfor, vi gerne vil  være vejledende i vores kritik, så nogle af dem, vi afviser, måske kan komme videre, forklarer de tre.
Man kan indsende op til tre værker, og nogle har sendt tre meget forskellige værker ind. Her mener de tre censorer for eksempel, at de kan give et fingerpeg om, i hvilken retning man så bør bevæge sig for at komme videre.
– Men først og fremmest er det meget positivt at se, at folk selv arbejder så meget kreativt, siger Gerd Rathje.
Savner foto, print og video
Ud over de mange malerier er der kun få værker i andre materialer som skulptur og foto, og det undrer censorerne.
– Der er jo faktisk rigtig mange, som arbejder med nutidens medier som foto, leg med forskelige former for print og lignende, hvor stort set alle med en computer i dag kan være med, så det er lidt underligt, at der ikke er flere, der for eksempel har sendt fotos ind, slutter censorerne. Om nogle næste år vil tage den udfordring op, vil tiden så vise - og til den tid bliver det et helt nyt hold censorer, der skal bedømme.
 
 

 

 

Skriv kommentar  |   Udskriv  |   Send til ven  |  
Kiva Web